Zámecká prohlídka

Hlavní lákadlo Hluboké nad Vltavou – zámek – nabízí svým návštěvníkům tři prohlídkové okruhy. 

Klasickou variantou pro ty, kteří na zámku ještě nikdy nebyli, je reprezentační okruh, který představuje jakousi ochutnávku z toho nejlepšího, co zámek nabízí.

Okruh zahrnující soukromé apartmány šlechticů uvidíte při prohlídce tzv. druhého okruhu. Zámeckou kuchyni navštívíte při prohlídce třetího okruhu. Navíc můžete navštívit zámeckou věž (ta je v případě větrného, deštivého či bouřkového počasí uzavřena).

Jakmile vejdete do zámku, váš pohádkový dojem se jen umocní. Stěny a stropy jsou obloženy ušlechtilým dřevem s naprosto ojedinělou výzdobou. Navštívíte ložnici kněžny Eleonory vyzdobenou krásnými lustry, vitrážemi a delfskou fajáns. Opravdovým skvostem Hluboké je Ranní salón, v němž jsou umístěny nejvzácnější kusy nábytku, které se na zámku nacházejí. Byl navržen podle vzoru anglických ranních salónů a bylo z něj možno vejít na terasu, aby se panstvo mohlo potěšit ranním sluncem.

Chloubou zámku je i kolekce vzácných tapisérií utkaných v Bruselu v první polovině 17. stol.  K vidění jsou na stěnách velké jídelny a poznáte v nich ztvárnění některých přísloví. Největším zámeckým sálem je knihovna s kazetovým stropem; tady vás kromě dvanácti tisíců knih (je mezi nimi i vzácné první vydání Diderotovy Encyklopedie) ve vyřezávaných policích zcela jistě upoutají i obrovské glóbusy, které krásně dotvářejí lehce tajemnou atmosféru knihovny. Navíc v arkýři objevíte i nejstarší kus nábytku na Hluboké. 

Pánské návštěvníky určitě zaujme pokoj mužských snů, kuřácký salón. Šlechtici zde hráli především vrhcáby, na které měli speciální hrací stoly. Kouřilo se před monumentálním krbem z bílé žuly.

Zámecká kuchyně byla pro návštěvníky otevřena poprvé v roce 2001. Dělí se na teplou a studenou kuchyň. První z nich byla určena k tepelné úpravě pokrmů; kromě sporáků a krbu technicky založení návštěvníci mohou obdivovat i důmyslné zařízení na otáčení rožňů. Mezi skutečné poklady studené kuchyně patří strojek na loupání jablek a brambor, nebo strojek na zmrzlinu. Návštěvníci zámku zcela určitě ocení skutečně nádherné formy na paštiky a masové pudinky, které byly mezi šlechtou velmi v módě. Prohlédnete si i vybavení zámecké cukrárny, která zásobovala šlechtickou tabuli dezerty a sladkostmi.